Waarom je niet zonder een CMS Health Check kunt

CMS Health Check

Als je met een website werkt, heb je te maken met een Content Management Systeem (CMS): een systeem waarbij je op een eenvoudige manier een website kunt ontwikkelen en de inhoud van de website kunt beheren. Met de nadruk op ‘een eenvoudige manier’. Sta jij ook altijd te popelen om in een overzichtelijk CMS te werken? Waar alle mappen gestructureerd zijn, en je nooit in verschillende mappen zoekt naar die ‘ene afbeelding’? Sta jij er überhaupt wel eens bij stil hoe jouw CMS is ingericht? Of het wel praktisch is? Niet te tijdrovend? Of jij én je collega’s dezelfde stappen zetten in het systeem?

CMS Health Check

Merel IJpelaar (online marketeer) en Willemijn Hoogveld (content manager) merken beiden vanuit hun werkzaamheden voor Markaid, dat het CMS bij klanten vaak ongeorganiseerd is. Ze geven aan dat er in organisaties vrijwel nooit richtlijnen zijn opgesteld hoe bedrijven moeten omgaan met hun CMS. Met name wanneer een CMS door meerdere content editors wordt gebruikt die allemaal hun eigen gang gaan. Dit leidt tot vervuiling van het systeem. En helemaal wanneer content editors komen en gaan… Daar heeft Markaid een oplossing voor bedacht: de CMS Health Check.

Wat is het voordeel van een optimaal ingericht CMS?

Merel: “Veel content editors voeren hun werk vaak op de automatische piloot uit. Enerzijds doordat ze druk zijn en de website ‘er even bij doen’, anderzijds omdat ze het CMS niet goed genoeg kennen om het maximale eruit te halen.” Een CMS waarover is nagedacht biedt veel voordelen:

  • het geeft structuur en daarmee rust wanneer je het CMS opent;
  • het biedt overzicht omdat mappen logische namen hebben;
  • het bespaart je tijd omdat teksten en afbeeldingen makkelijk te vinden zijn;
  • alle nuttige velden zijn logisch gevuld;
  • waardoor de url’s vanuit de website compact zijn;
  • het zorgt voor een goede, hoge score bij zoekmachines;
  • met als resultaat een klantvriendelijke website.

Wat houdt een CMS Health Check in?

Willemijn: “Met deze check kijken we echt naar de gezondheid van jouw CMS-omgeving. Hoe goed en gestructureerd is je systeem ingericht? Komen we dubbele informatie tegen, items die overbodig zijn, is de omgeving voor iedere content editor toegankelijk? Biedt je bibliotheek overzicht, zit er een lijn in naamgeving van afbeeldingen, mappen, teksten, is het gebruiksvriendelijk voor elke content editor? Ons advies heeft altijd een positief effectief op de gebruiksvriendelijkheid en het gebruiksgemak van het systeem, wat uiteindelijk resulteert in effectiever werken. Het komt echt voor dat een klant wel 10 minuten naar een bepaalde afbeelding zocht in het systeem. Na onze Health Check is een afbeelding binnen tien seconden gevonden.”

Bespaar tijd, frustratie en stress

Kortom: in een paar uur tijd voert Markaid een praktische scan uit die tijd, frustratie en stress bespaart. Enerzijds doen we dat door ‘hoog over te vliegen’ en naar de structuur te kijken, anderzijds gaan we een slag dieper en bekijken we de inhoud van de structuur. Daar komt een bondig advies uit. Als je interesse hebt, kunnen we ons advies vervolgens voor je uitvoeren. Met gerichte aanpassingen achter de schermen is het resultaat aan de voorkant vaak verbluffend.

Weten wat een CMS Health Check voor jou kan betekenen?

Neem contact op met Rob

Rob Vogelsangs kan je verder helpen om het team aan specialisten van Markaid voor jou slim in te zetten. Aarzel niet om direct contact op te nemen.